FÅNTRATT

2016-03-11

Har man testat extraktbryggning och helmalt återstår bara BIAB för den lille hembryggaren. BIAB? Jepp; Brew-In-A-Bag. Poängen är att man mäskar, lakar och vörtar samtidigt, och därmed slipper två moment och minst lika många pryttlar som ska diskas. Det går till precis som namnet antyder, dvs malten ligger i en påse som hänger i grytan likt soppåsen i en ditotunna.
När vattnet blivit tillräckligt varmt la vi i påsen, hällde i krossad malt och värmde på för att kompensera för nedkylningseffekten den rumstempererade malten hade. Vi lyckades på något mysko sätt hålla den föreslagna temperaturen under hela timmen då vörten stod och gottade till sig, och efter ytterligare lite värmning var det en smal sak att tillsätta humlen och till slut få ner allt i jäshinken.

BIAB

2017-03-27

Egentligen ska man mäta FG:n innan man har i eventuell sockerlag, men ibland glöms sånt av. Oklart hur mycket sockerlagen påverkar, men FG:n blev i alla fall oroväckande hög. Teoretiskt skulle denna vår första BIAB-öl bara komma upp i 2.8%. Nåväl, huvudsaken är väl att det smakar bra.


BIAG
2017-04-22

Vi träffades över spel, thaimat och ölprovning. Naturligtvis inledde vi med Fåntratt, pga dess potential som lättdrucken gräsklipparale. Och mycket riktigt, den var lättdrucken. Men inte dum alls. Den låga alkoholstyrkan lät humlen skina igenom, och jag kan definitivt tänka mig Fåntratt som alternativ till lager under sommarens varma eftermiddagar. De av oss som föredrar lager över IPA gillade Fåntratt.