(JUL)TOMTAR (på loftet)
2015-10-17Så var det då dags att prova lyckan med helmalt. Medan vattnet kokade upp sattes H på att borra tusen och åter tusen hål, och på så sätt skapa en falskbotten.
There's a hole in my bucket
Med erforderlig temperatur på vattnet tippade vi i dryga 3,2 kg basmalt i kylboxen, och började mäska på 67 grader.
Cooler, ice box, chillybin, eskie.... kärt barn har många namn; vi kallar det mäskkärl
Efter en timme hällde vi på mer och varmare vatten, fick upp temperaturen till 72 och tillsatte svartmalten. Sedan var det dags att prova på det där med lakning.
Sakta men säkert (ung tre minuter per lioter) lakde vi ut mäsken, med 5 liter cirkulerat, och snart nog hade vi en mäkta mörk vört.
Mörk vört
Uppkoket skedde i vanlig ordning, med lite humlegivare både på 60 och 10 min. Vi slängde även i lite klargörare.
För att experimentera lite delade vi upp vörten i två lite mindre jäskärl. Den ena fick förbli enligt standard receptet, men den andra fick sig en släng av klassiska glöggkryddor (kanel, ingefära, anis) för att få lite julstuk.
2015-11-14
Till sveriges play-off i fotboll korkades batcharna 0002, 0003 och 0004. TOMTAR blev med beröm godkänd, om än lite fadd och alkoholsvag. JULTOMTAR smakade mycket pepparkaka, och ingen kan nog ärligt säga att den var speciellt god. Intressant, dock.